Een poëtisch informatief boek: Winterdieren (Bibi Dumon Tak en Martijn van der Linden)

kinderboek: Winterdieren (Bibi Dumon Tak & Martijn van der Linden) | poëtisch informatief kinderboek over supercoole dieren | bekroond met Gouden Griffel 2012 | 9-12 jaar
doetips: spelletje (hints), taal, kijk en vergelijk

Winterdieren | poëtisch informatief boek over supercoole dieren | 9 t/m 12 jaarDe allercoolste winterdieren vind je terug in dit informatieve boek: de wolf, sneeuwuil, narwal, eland, zuidelijke zeeolifant en natuurlijk de ijsbeer. Het zijn de dieren van de Noordpool en de Zuidpool, die dol zijn op ijs, sneeuw en koude zee. Maar hoe weten ze eigenlijk te overleven in de barre kou? Je leest het in Winterdieren van Bibi Dumon Tak en Martijn van der Linden.

De stijl in dit boek is heel bijzonder. Het is net of je geen informatief boek leest, maar een verhalenbundel. Dumon Tak brengt de dieren tot leven. alsof het personages zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

‘Ergens tussen die honderden, soms duizenden schuifelende vaders zit de ware. Dat weet ze. Ze roept aan een stuk door terwijl ze tussen de pinguïns door sjouwt. Ze roept achter elkaar: ‘Ik ben er weer! Ik ben er weer!’ En de vader roept in het wilde weg terug: ‘Kom maar! Ik ben hier!’ (over keizerspinguïns)

Keizerspinguins uit Winterdieren (Bibi Dumon Tak & Martijn van der Linden)

Dierenboek zonder foto’s

Mevrouw Kinderboek:  ‘Dat verwacht je misschien niet, een informatief boek over dieren zonder foto’s. Maar daardoor heb je des te meer aandacht voor de bijzondere, krachtige tekst! En voor de bijzondere illustraties, die net zo’n bijzondere en krachtige sfeer uitstralen.’

Doetips

Spelletje: hints

-Het is een.. vogel.
-Een keizerspinguïn?
-Nee. Hij kan heel ver vliegen.
-Een reuzenalbatros?
-Nee! Hij woont zowel op de Noordpool als op de Zuidpool.
-Ooh! Een noordse stern!

Heb je het boek uit? Kijk dan wie van jullie nog het meest weet en daag elkaar omstebeurt uit. Neem een dier uit Winterdieren in gedachten. Geef een hint waarmee de ander het dier zou kunnen raden. Raad hij het niet? Geef dan maximaal twee extra hints. Wie raadt zo de meeste dieren?

Taal: verzamel poëtische zinnen

De taal is bijzonder. Ziet je kind dat ook? Verzamel samen de woorden en zinnen die je opvallen. Lees ze elkaar voor en geniet!

rendier uit Winterdieren (Bibi Dumon Tak & Martijn van der Linden)

Kijk en vergelijk: illustraties en foto’s

Toch nieuwsgierig hoe de dieren er echt uitzien? Internet is natuurlijk een goede bron voor extra informatie en foto’s. Kijk bijvoorbeeld op de sites Het laatste Continent (over Antarctica) of het Wereld Natuurfonds. Of in een dierenencyclopedie natuurlijk.
Hebben jij en je kind nu helemaal in je hoofd hoe een lynx eruit ziet? Kijk dan daarna naar de illustraties. Wat is hetzelfde, wat is anders? En wat vind je kind mooier of sprekender?

Over dit kinderboek

Titel: Winterdieren
Schrijver: Bibi Dumon Tak
Illustrator: Martijn van der Linden
Uitgeverij: Querido, 2011
isbn: 978 90 451 1223 7
Leeftijd: 9 t/m 12 jaar
Bekroond met Gouden Griffel 2012.
Aantal pagina’s: 136

Meer leuke kinderboekentips

Kinderboeken over winterDe geweldige zomer van Daan S. | 9-12 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s