Getest door Benjamin: Klaas, de per ongeluk Sinterklaas

kinderboek: Klaas, de per ongeluk Sinterklaas (Sabine Wisman en Paula Gerritsen) | prentenboek over Klaas, die altijd al een keer Sinterklaas wilde zijn | leeftijd: 5 t/m 8 jaar

Klaas, de per ongeluk Sinterklaas | prentenboek over Klaas, die altijd al een keer Sinterklaas had willen zijn | 5 t/m 8 jaarLies was van plan om haar neefje Benjamin (5 jaar) het prentenboek Klaas, de per ongeluk Sinterklaas voor te lezen. Maar toen ze thuiskwam, bleek haar vriend het net voor te lezen. ‘Tja,’ zei hij, ‘ik vroeg of ik hem een boek zou voorlezen. Toen wees hij dit boek aan. Het lag op tafel.’ Maar later mocht Lies het ook nog een paar keer voorlezen van Benjamin.

Waar gaat het boek over?

‘Het vertelt het verhaal van Klaas en zijn hond Wammes. Elk jaar op 5 december verkleden Klaas en Wammes zich als Sint en Piet en gaan ze samen naar het park om te kijken naar de maan. Maar wanneer ze deze avond op weg gaan worden ze gestopt door het paard van Sinterklaas, dat Klaas aanziet voor Sinterklaas en hem opdraagt op zijn rug te springen. Klaas begrijpt het niet helemaal, maar springt toch maar op het paard.

Illustratie uit Klaas, de per ongeluk Sinterklaas (Sabine Wisman & Paula Gerritsen)

Vervolgens vliegen Klaas en Wammes op het paard over de daken en helpen ze de echte Pieten met het bezorgen van vele cadeaus. Klaas vindt het eng, maar tóch vindt hij het geweldig.
Sinterklaas rust ondertussen uit bij Klaas en Wammes thuis en eet een chocoladeletter.’

Detail uit illustratie uit Klaas, de per ongeluk Sinterklaas (Sabine Wisman & Paula Gerritsen)

Wat vond Benjamin van het boek?

‘Hij vindt het een erg leuk verhaal en begreep het meteen bij de eerste keer. Hij vindt het grappig omdat de echte Pieten niet zien dat Klaas niet de echte Sint is: “Hij heeft toch een heel andere mantel!?”
Hij zag ook goed dat Sinterklaas in Klaas z’n huis zit en Klaas’ chocoladeletter opeet.
“Sinterklaas schrikt,” zei hij wanneer de cadeautjes van Klaas en Wammes door de schoorsteen vallen. De Sint gaat er stilletjes vandoor en Klaas en Wammes pakken thuis hun cadeautjes uit. Of het bot dat Wammes vervolgens in z’n mond heeft uit het pakje komt, weet Benjamin niet. En wat Klaas heeft gekregen is hem ook niet duidelijk.’

Wat vonden jullie van de illustraties?

‘De illustraties spreken Benjamin erg aan.  De combinatie van het getekende en de collagetechnieken, hier en daar op een prachtig donkerblauwe ondergrond met helderwitte sneeuwvlokken heeft een mooi effect. Er is genoeg te zien en op te merken.
Benjamin zei: “De daken zijn net zo licht als de mantel van Sinterklaas.” Beide zijn in de illustratie geplakt.
Wat hij wel een beetje vreemd vond, was dat Wammes’ kleur verandert.’

Illustratie uit Klaas, de per ongeluk Sinterklaas (Sabine Wisman & Paula Gerritsen)

Mocht jij het ook nog voorlezen?

‘Toen hij het boek de volgende dag op tafel ziet liggen, wilde hij het nog eens lezen. En toen mocht ik het voorlezen. Hij kende het verhaal toen al goed. De zin “En tóch vond hij het geweldig” wordt een paar keer in het boek herhaald en dat vond hij heel aanstekelijk. Benjamin zei het steeds al voordat ik het kon voorlezen!’

In de rubriek Getest door kinderen vertellen kinderen wat ze van een bepaald kinderboek vinden. Meer kinderrecensies lezen? Dat kan hier.

Over dit kinderboek

Titel: Klaas, de per ongeluk Sinterklaas
Schrijver: Sabine Wisman
Illustrator: Paula Gerritsen
Uitgeverij: Van Goor, 2011
Leeftijd: 5 t/m 8 jaar
Aantal pagina’s: 32

Op zoek voor meer kinderboeken?

Klik op de plaatjes en je leest er meer over.

kinderboeken over sinterklaasPluk redt de dieren | het vervolg op het beroemde boek Pluk van de Petteflet | 4-8 jaarMeester Max en de reuzenkleuters | over grootste kleuter zijn en naar groep 3 gaan | 5-6 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s