Waar is de sint?

kinderboek: Waar is de sint? | avi-start-boek over Sinterklaas | 6-7 jaar
doetips: leren lezen (om en om, zoek het woord, illustraties kijken), woordenschat, toneelspelletje

Waar is de sint? | avi-start-boek over Sinterklaas | 6-7 jaarOoh, wat is de sint moe in Waar is de sint? Geen wonder dat hij in het bos in slaap valt. Sem, Rut, Kim en Tijn vinden dat ze veel te lang moeten wachten op pakjesavond. Ze gaan hem zoeken. Ze vinden hem, maar hij is nog steeds zo moe. Hoe krijgen ze hem nou mee naar huis?

Mevrouw Kinderboek:  ‘Sinterklaas komt net te vroeg voor kinderen die leren lezen. Eind november zitten de meeste derdegroepers nog onder het echte avi-start-niveau. Daarom is het fijn dat Waar is de sint?  is geschreven voor kinderen die zo’n twee maanden leesonderwijs hebben gehad. Ook heel fijn: een leesboekje over een onderwerp gaat dat de kinderen echt bezighoudt!’

Doetips

Leren lezen

Om en om lezen

Misschien zijn er al kinderen die het zelfstandig kunnen lezen, maar de meeste zullen het fijn vinden om het samen met je te lezen. Het is best een lang verhaal voor een beginnende lezer, dus kijk wat je kind aan kan. Misschien wil hij een bladzijde voorlezen en daarna jij een bladzijde? Of hij een blokje en dan jij? Of hij een regel en daarna jij?

Zoek het woord!

Je kunt ook een paar bladzijdes voorlezen terwijl je kind een opdracht uitvoert. Hij moet bijvoorbeeld het woord ‘sint’, ‘moe’ of ‘mis’ zoeken op de bladzijde die je voorleest. Of een bepaalde letter.

Verhaal niet af? Tekeningen kijken!

Leren lezen is inspannend. Dus het is helemaal niet raar als jullie het verhaal niet in een keer uitlezen. Maar waarschijnlijk is je kind wel nieuwsgierig naar de rest van het verhaal. Dan kunnen jullie samen naar de tekeningen kijken. Ziet je kind wat er gebeurt?

Voor of tijdens het lezen naar  de illustraties kijken helpt hem ook bij het begrijpen bij het verhaal. Want soms zijn beginnende lezers zo ingespannen bezig met woordjes lezen, dat ze vergeten op te letten waar het verhaal nou eigenlijk over gaat.

Woordenschat

Kent je kind alle woorden? Bijvoorbeeld ‘dut’? En wat zeggen jullie thuis:  sint, de sint, sinterklaas of Sint Nicolaas of…?

Naspelen: ‘Oo oo, zo moe!’

Is jouw kind ook wel eens zo moe? Maak er een spelletje van. Ga op de grond zitten. Het liefst met een sinterklaaszak of een grote tas naast je. Kijk zo moe mogelijk. En zeg precies de woorden die sinterklaas in dit boek zegt: ‘Ik ben moe, oo oo, wat ben ik moe! Poe poe, wat ben ik moe! Ik ben op!’ Dan mag je kind het proberen. Iemand anders is de scheidsrechter en die beslist wie het allervermoeidst eruit ziet. Die heeft gewonnen!

Meer tips nodig?

Achterin het boek vind je nog veel meer tips. Over het verhaal, begeleiden bij het leren lezen en doetips.

Over dit kinderboek

Titel: Waar is de sint?
Serie: Leesleeuw
Schrijver: Maria van Eeden
Illustator: Annette Fienieg
Uitgeverij: Zwijsen, 2001
isbn: 978 90 276 8092 1
Leeftijd: 6 t/m 7 jaar
Avi start
Aantal pagina’s: 32

Meer leuke kinderboeken

kinderboeken over sinterklaasMeester Max en de reuzenkleuters | over grootste kleuter zijn en naar groep 3 gaan | 5-6 jaarSlaapkamernachtdieren | een fantasierijk, encyclopedisch prentenboek | 6-9 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s