Getest door Rixt en Mads: Dag, Sinterklaasje

kinderboek: Dag, Sinterklaasje |verhalenboek | leeftijd: 4 t/m 6 jaar
getest door: Rixt | meisje | 4 jaar / Mads | jongen | 2 jaar

Dag, Sinterklaasje | Jacques VriensMarjolijn, de moeder van Rixt (4) en Mads (2), las voor uit Dag, Sinterklaasje en vertelt daarover aan Mevrouw Kinderboek.

Heel herkenbaar!

‘Dit kinderboek gaat over Mieke (bijna 5) en broertje Wouter (net 3).  Dat het over een oudere zus en jonger broertje gaat, is heel herkenbaar voor mijn kinderen. Maar ik heb het ook nog eens met hun namen voorgelezen, dus Rixt en Mads. Af en toe maakte ik daarbij een fout en dan zei Rixt meteen: ‘Nee, je zei Mieke, maar ik heet Rixt!’ Heel grappig. En halverwege het verhaal zei ze opeens: ‘Je kunt ook Marjolijn zeggen, in plaats van mamma!’ Vervolgens corrigeerde ze me elke keer als ik ‘mamma’ of zelfs maar ‘zij’ zei… ‘Nee! je moet ‘Marjolijn’ zeggen!’

Broer en zus

Mads leek mijn spelletje met de namen nog wat minder goed te begrijpen. Hij schrok een beetje van zinnen als ‘Mads geeft Rixt een klap. Rixt geeft een stomp terug. ‘Ophouden,’ roept mamma. Dan begint Mads te huilen.’
Dit geruzie tussen broer en zus sprak trouwens wel meteen tot de verbeelding. Een belangrijke aanleiding voor de ruzies in de verhalen zijn de verhaspelingen van het kleine broertje. Hij zegt bijvoorbeeld ‘Klaas heeft een smijter en een staart’. De grote zus verbetert dat natuurlijk meteen, wat ook heel herkenbaar is.

Midden in de nacht…

In het tweede verhaaltje dat ik voorlas wordt de grote zus ’s nachts wakker; het is de avond voor de intocht. Omdat ze niet meer kan slapen, gaat ze uit haar bed, naar de kamer van haar broertje. Ik zag dat Rixts ogen groot werden, toen ze dat hoorde. Even vreesde ik dat ze op een idee gebracht werd, maar ze riep meteen: ‘Oh, dat mag toch helemaal niet!’

O, dennenboom (auteur: Jacques Vriens, illustrator: Dagmar Stam)Omdraaien maar!

Rixt vond het grappig dat het een ‘omdraaiboek’ is. Aan de andere kant staan de kerstverhaaltjes over Mieke & Wouter.
‘Hé, ik heb een goed idee! Als we de Sinterklaasverhaaltjes uit hebben, draaien we het boek gewoon om! En dan kunnen we de kerstverhaaltjes lezen!’

Speciaal voor jonge kinderen

In Dag, Sinterklaasje staan heel geschikte verhaaltjes voor ‘beginnende Sinterklaasbelevers’. Het blijft heel dicht bij de eigen beleving van kleine kinderen: zo komt in veel verhalen terug dat Mieke het allemaal wel heel spannend vindt, dat ze Sinterklaas graag een hand wil geven, maar dat eigenlijk niet durft. Ook leuk is dat in elk verhaaltje een (ander) Sinterklaasliedje voorkomt. Leuk om samen te zingen.
Ik heb in de bibliotheek een heleboel boeken gezien die ik zelf wel heel grappig vind omdat ze spelen met de Sinterklaaslegende en dingen juist omdraaien. Maar daar ziet Rixt nog helemaal niet de humor van in. Voor haar is Sinterklaas nog zo iets groots en spannends, dat die ‘gekke’ verhalen alleen maar verwarrend zijn, denk ik. Die zal ik over een paar jaar vast nog wel voorlezen.’

In de rubriek Getest door kinderen vertellen kinderen wat ze van een bepaald kinderboek vinden. Meer kinderrecensies lezen? Dat kan hier.

Over dit kinderboek

Titel: Dag, Sinterklaasje/O, dennenboom
Schrijver: Jacques Vriens
Illustrator: Dagmar Stam
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 1983
Leeftijd: 4 t/m 6 jaar
Aantal pagina’s: 128 (64 pagina’s Dag, Sinterklaasje en 64 pagina’s O, dennenboom).

Op zoek voor meer kinderboeken?

Klik op het plaatje en je leest er meer over.

kinderboeken over sinterklaasafwisselende bundel verhalen en versjes over school | 4-8 jaarPluk redt de dieren | het vervolg op het beroemde boek Pluk van de Petteflet | 4-8 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s