Sinterklaas: een prachtig en compleet kijk- en zoekboek

kinderboek: Sinterklaas | prachtig en compleet kijk- en zoekboek | 3 t/m 8 jaar
tips: kijken en zoeken, praten: woordenschat vergroten, mijterparade

Sinterklaas | prachtig en compleet kijk- en zoekboek | 3 t/m 8 jaarHoe woont Sinterklaas in Spanje? En wat doet hij daar eigenlijk? Hoe krijgt hij het samen met de Pieten voor elkaar om in december zoveel cadeautjes bij de goede kinderen te brengen? Door het tekstloze prentenboek Sinterklaas (illustrator Charlotte Dematons) ontdek jne dat dit heel veel werk is. Zelfs midden in de zomer zijn de Pieten en Sinterklaas druk bezig om cadeaus in te pakken. Kijk maar eens naar dat volle pakhuis. Wat een manager is Sinterklaas eigenlijk!
En is het tijd om naar Nederland te gaan.  Dat is een heel herkenbaar deel voor kinderen. Hoewel… weten ze eigenlijk wel wat er ’s nachts gebeurt op de daken? En wat gebeurt er als Sinterklaas naar huis gaat?

Mevrouw Kinderboek:  ‘Het prentenboek Sinterklaas verscheen pas een paar jaar geleden maar is nu al een klassieker. En terecht. Het staat vol prachtige details en je mist de tekst totaal niet. Het is gewoon een heerlijk boek om heel lang en heel vaak in te kijken. En niet alleen op het heerlijke avondje.’

Doetips

Kijken en zoeken

Sinterklaas is een echt kijk- en zoekboek. Je gaat vanzelf in elke illustratie zoeken naar Sinterklaas. Dat is een leuke opdracht, want je zult hem niet overal meteen vinden. En kun je hem wel in elke illustratie vinden?
Je kunt ook naar andere vaste personages zoeken. Hoe vaak vind je bijvoorbeeld Smulpiet? Waar is het paard Amerigo?
Wat doen al die Pieten allemaal? Begrijpt je kind wat er op elke illustratie gebeurt?

Sinterklaas in Spanje

Praten: woordenschat vergroten

Juist omdat dit een tekstloos prentenboek is, nodigt het uit tot praten. Laat ook je kind vertellen wat hij ziet en wat er volgens hem gebeurt.
En dan kun je op de voorwerpen wijzen die hij nog niet (of misschien niet meer) kent.  Staf, mijter, stoomboot, tabberd. Maar ook stapelbed, pakhuis, uitzwaaien, afscheid, welkomst, marionette en wat dacht je van hulpsinterklaas en… auditie?

Mijterparade

Een van mijn favoriete illustraties is die waar Sinterklaas zijn hulpsinterklazen uitzoekt. Wat een toestand is dat! En wat zien die hulpsinterklazen er allemaal verschillend uit.. Kan je kind vertellen hoe een echte (hulp)sinterklaas eruit ziet? Hoe ziet zijn tabberd eruit, hoe zijn staf en zijn mijter?
Wil je nog een stapje verder gaan, dan kun je zelf ook een paar mijters tekenen, waaronder natuurlijk een paar ‘valse’. Een echte mijterparade.

mijterparade

Misschien wil  je kind zelf mijters tekenen. Dit is ook leuk om te doen als je een wat ouder en een jonger kind hebt. Het oudere kind tekent mijters en je jongere kind probeert uit te vinden welke de echte zijn.

auditie van hulpsinterklazen

Over dit kinderboek

Titel: Sinterklaas
Illustrator: Charlotte Dematons
Uitgeverij: Lemniscaat, 2007
isbn 978 90 5637 985 8
Leeftijd: 3 t/m 8 jaar
Bekroond met: Gouden Penseel 2008,  Het Mooiste Boekomslag 2007

Nog meer kinderboekentips

kinderboeken over SinterklaasEn de groeten van Haas | een wat langer, rijk geïllustreerd voorleesboek | een reis om de wereld tegen wil en dank | 4-6 jaarPluk redt de dieren | het vervolg op het beroemde boek Pluk van de Petteflet | 4-8 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s