Mr. Finney en de andere kant van het water

kinderboek: Mr. Finney en de andere kant van het water (Laurentien van Oranje & Sieb Posthuma) | prachtig, optimistisch boek over de ‘menselijke’ kant van klimaatverandering | 6 t/m 8 jaar
tips: voorleestips/praten, dansen/bewegen, knutselen

Mr. Finney en de andere kant van het water | 6 t/m 8 jaar

Mr. Finney ontvangt een verontrustend bericht: ‘HLP! Eiland weg! Water, water. Vluchtn. HLP! Kom snel! Liefs PP.’ En een foto van dieren en struiken die in het water staan. Zo weet hij dat zijn vriendin Pinky Pepper snel hulp nodig heeft. Al snel is hij in zijn Finnmobiel op weg naar het eiland, dat inderdaad aan het zinken is. De dieren moeten daar weg en daar moeten ze bij geholpen worden. Want ze zijn verdrietig en willen helemaal niet weg van hun huis. Of ze zijn in paniek en weten niet wat ze moeten doen.
Mr. Finney en Pinky Pepper helpen alle dieren om te vluchten en zoeken daarna uit hoe dat nou kan, dat een eiland zinkt. Het zeewater schijnt te stijgen, maar waarom gebeurt dat dan? En belangrijker: hoe kunnen ze voorkomen dat de zee nog meer stijgt en dat er nog meer eilanden verdrinken?

Mevrouw Kinderboek:  ‘Dit kinderboek is een prachtige kennismaking met klimaatverandering, en vooral met de gevolgen die het voor mensen persoonlijk heeft. (Ook al zijn de mensen in dit boek dan dieren…) Wat betekent het als je gedwongen wordt je huis te verlaten en op zoek te gaan naar een nieuw land? En wat als je in dat andere land misschien niet welkom bent, omdat ze je raar vinden?
Mr. Finney en de andere kant van het water is heel oplossingsgericht: de dieren bedenken samen hoe ze het probleem van de stijgende zee kunnen aanpakken. Dat maakt het boek lekker optimistisch. De heldere, warme, kleurrijke en fantasievolle tekeningen dragen daar ook nog eens aan bij.’

Doetips

Voorlezen/praten
In het boek zit een grote boekenlegger, met daarop veel voorleestips. Ook geeft het vragen en suggesties om met je kind na te praten over het boek.

Dansen/bewegen
‘Heb je een leuk feest gehad?’ vroeg Mr. Finney.
Natoeng wreef in zijn ogen en knikte. ‘Het was geweldig! Ik heb de hele nacht gedanst. De koedoes waren het allergrappigst. Ze kunnen eigenlijk helemaal niet dansen, maar ze maakten zulke gekke sprongen in de lucht dat iedereen ze begon na te doen. We hebben vreselijk veel plezier gemaakt.’
Dit feest klinkt naar meer! Laat je inspireren en kijk of je met je kind  die gekke ‘bokkensprongen’ na kunt doen. Koedoesprongen bedoel ik natuurlijk! Wie maakt de gekste sprongen?

Knutselen: bouw je eigen Finnmobiel

Vroem vroem

Mr. Finney reist over de wereld met zijn Finnmobiel. Is het een boot, is het een vliegtuig? Wat dan ook, je kunt je erdoor laten inspireren om ook zo´n voertuig te maken.

Dit heb je nodig:
-twee of meer lege doorzichtige schalen of bakjes (ik gebruikte de verpakking van avocado’s en de ronde deksel van een beker cherrytomaatjes)
-rode verf
-klittenband
-(dubbelzijdig) plakband
-lijm
-schaar
-gekleurd papier of dun karton
-plakband

verf en water

Doe wat verf in het plastic bakje, met eventueel een heel klein beetje water.

schudden

Beweeg de verf in het bakje voorzichtig over het hele bakje. Dat kan best langzaam gaan. Mij deed het denken aan het verspreiden van veel te dik pannenkoekbeslag over de pan. Met wat keukenpapier of een doekje veeg je de verf van de randen af, als je het daar niet wilt hebben.

En daarna moet hij drogen, waarschijnlijk wel zeker een dag. Pakt de verf niet goed op het plastic, zorg er dan voor dat je het bakje af en toe beweegt om de verf weer de goede kant op te laten stromen. Of zet hem een uurtje rechtop bijvoorbeeld (met een bord met keukenpapier of oude kranten eronder).

Pas als het bakje echt droog is, kun je verder bouwen.

finnmobiel1

Nu krijgt het bakje wielen en een ‘glazen kap’.

Verder bouwen aan de Finnmobiel

Mijn klittenband heeft al zelfklevend plakband aan de onderkant. Als dat bij jou niet is, kun je er dubbelzijdige klevend plakband onder plakken of stevige lijm gebruiken.

Finnmobiel: klittenband

Kijk waar je het klittenband het makkelijkst kunt plakken. Bij mijn kap vouwde ik het gewoon de rand om. Dat blijft goed genoeg plakken op de onderkant.

Finnmobiel: wielen maken

Maak de wielen van gekleurd karton (dat van mij is van een pizzadoos, aan de andere kant is het zilver) en plak ze vast, eventueel gewoon met plakband.

Finnmobiel: afmaken

Mijn schaal is wat groot, dus ik dek een deel af met rood karton.

gevaar op het strand

En klaar is je Finnmobiel!

Natuurlijk kun je hem verder bouwen als je wilt: koplamp erbij, uitlaat erachter, of toch liever de vliegtuigversie?

Wil je nog meer lezen over een gezonken eiland? In Help, mijn iglo smelt! vertelt een kind hoe het is om erop te wonen.

Over dit kinderboek
Serie: Mr. Finney
Titel: Mr. Finney en de andere kant van het water
Schrijver: Laurentien van Oranje
Illustrator: Sieb Posthuma
Uitgeverij: Querido, 2011
isbn 978 90 451 1158 2
Leeftijd: 6 t/m 8 jaar

Klik op het plaatje en je vindt nog meer kinderboekentips:

kinderboeken over duurzaamheidSlaapkamernachtdieren | een fantasierijk, encyclopedisch prentenboek | 6-9 jaarDuizelingwekkende doolhoven | prachtig boek vol doolhoven | doeboek | leeftijd: vanaf 6 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s