Help, mijn iglo smelt!

kinderboek: Help, mijn iglo smelt! | Vier verhalen van kinderen uit verre landen | informatief boek met heel veel foto’s | 9-12 jaar
doetips: spelletje: help, ik gebruik water, bouwen en experimenteren

Help, mijn iglo smelt! | Vier verhalen van kinderen uit verre landen | informatief boek met veel foto's | 9-12 jaarKun je het je voorstellen? Je dochter heeft vijf uur tevergeefs naar water gezocht en is bang dat jij boos op haar bent omdat ze niet in haar opdracht is geslaagd. Dat gebeurt Halima uit Help, mijn iglo smelt!. Gelukkig is Halima’s vader niet boos op

haar. Hij weet zelf ook dat de woestijn waar ze wonen steeds droger wordt.

De kinderen in Help, mijn iglo smelt! wonen midden in de natuur. En wat voor natuur! Halima woont in een woestijn, Jeremy op de Noordpool, Toei op een paradijselijk eiland en Tepkatsie in een tropisch regenwoud. Je maakt kennis met deze vier kinderen en hoe ze leven. En dat is heel anders dan je gewend bent. Ze vertellen ook hoe hun leven verandert door klimaatverandering. In Jeremy’s wereld is het nog steeds onvoorstelbaar koud, maar het dooit steeds vroeger in het jaar waardoor ijsberen het moeilijk hebben en jagers door ijsschotsen zakken. De woestijn wordt steeds droger waardoor Halima en haar familie en dieren weinig drinken en eten vinden. Tepkatsie ziet het regenwoud voor zijn ogen gekapt worden door witte boeren, waardoor zijn leefomgeving verdwijnt en er in de buurt van zijn dorp steeds minder dieren zijn om op te jagen. Toei lijkt een paradijselijk leven te hebben op zijn eiland, maar dat overstroomt steeds vaker en over honderd jaar bestaat het waarschijnlijk niet meer.

Dichtbij kinderen

Mevrouw Kinderboek:  ‘De foto’s in Help, mijn iglo smelt! zijn prachtig en de kinderen zijn goed gekozen. Je leest graag over deze 10- tot 12-jarigen. Het fijne van het boek is dat het dichtbij het kinderleven blijft. Het laat de gevolgen van klimaatverandering op heel praktisch niveau zien.’

Doetips

Help, ik gebruik water!

Halima moet soms vijf uur lopen en dan nog vindt ze niet altijd water. Hoe vaak gebruiken je kinderen water? En jijzelf? Misschien leuk om daar eens bewust van te worden.

Speel dit samen met iedereen in huis die er zin in heeft. Roep bijvoorbeeld ‘water!’ elke keer dat je een kraan opendraait of op een andere manier water gebruikt. Of verzin samen een andere yell. Of gebruik een belletje of toeter.

Bouwen en experimenteren: een smeltende iglo

Jeremy woont zelf niet in een iglo maar leert van zijn opa wel hoe hij ze kunt bouwen. Alleen smelten iglo’s steeds vroeger in het jaar.
Bij gebrek aan sneeuw hier, kun je hier een iglo bouwen van suikerklontjes.

suikerklontjes
Je kunt de klontjes gewoon op elkaar stapelen. Je hoeft ze niet vast te lijmen.

gebouwde iglo

Iglo klaar? Dan kun je hem laten smelten. Daarvoor hoef je niet op een regenbuitje te wachten. Je kunt het ook laten ‘regenen’ met een plantenspuit of een straaltje water uit een theepot. Het water hoeft niet warm te zijn.

regenbui uit theepot

Kijk, hoe snel de iglo instort!

smeltende suiker

Over dit kinderboek

Titel: Help, mijn iglo smelt! Vier verhalen van kinderen uit verre landen
Schrijver: Natalie Righton
Fotograaf: Ton Koene
Uitgeverij: Lemniscaat, 2009
isbn: 978 90 4770227 6
Leeftijd: 9 t/m 12 jaar
Aantal pagina’s: 130

Klik op de plaatjes voor nog meer leuke kinderboeken

Superhelden.nl | een boek als een actiefilm | vanaf 11 jaarDe geweldige zomer van Daan S. | 9-12 jaarkinderboeken over duurzaamheid

7 Reacties op “Help, mijn iglo smelt!

  1. Ha! Ik zou ‘Help, mijn iglo smelt!’ aanraden voor oudere kinderen. Een pittig boek, vooral emotioneel. Mijn groep 5-kind heeft er slapeloze nachten van gehad. Erg confronterend, terwijl een kind er zo weinig aan kan doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s