Lachen en huiveren om De geweldige zomer van Daan S (Marlies Slegers)

kinderboek: De rampzalige geweldige zomer van Daan S. (Marlies Slegers) | wie is er dapperder: superheld D-man of Daan S. zelf? | 9-12 jaar
tips: schrijven en tekenen, woordenschat, toneelspelen

De geweldige zomer van Daan S. | 9-12 jaar

Daan (12)  zit met zijn hoofd vaak in zijn D-man-schrift. Dat is een superheld die hij zelf verzonnen heeft. Hij doet alle geweldige dingen die Daan niet durft of kan. Niet dat Daan zelf een loser is, welnee. Maar hij kan geen auto uit een ravijn trekken, heeft geen muggenwerende huid en meisjes versieren is ook best moeilijk.

Roos, de zus van Daan, heeft er geen enkele moeite mee om de aandacht voor zichzelf op te eisen. Ze maakt een enerme stampei als hun moeder aankondigt dat ze die zomer op een ecocamping in Frankrijk gaan kamperen. Daan vindt de camping reuze meevallen (en zelfs wel leuk), maar Roos moppert en zeurt en klaagt. En dan verdwijnt ze. En ook het paard waarop ze die campingweek heeft gereden.
Daans ouders zitten met hun handen in het haar. Ze weten niet wat ze moeten doen. De Franse politie wil pas in actie komen als ze 24 uur is vermist (van een Amber Alert hebben ze duidelijk niet gehoord…)

En Daan? Daan gaat op onderzoek uit. Zal hij dapper genoeg zijn om haar te vinden en te redden? Of heeft hij D-man nodig?

Meer dan alleen een spannend kinderboek

Mevrouw Kinderboek:  ‘De rampzalige geweldige zomer van Daan S. klinkt als een spannend kinderboek en dat is het ook. Maar het is ook  heel grappig! Ik moest erg grinniken om de (opschepperige) verhalen van D-man en de Franse-Nederlandse taalverwarringen zijn hilarisch!’

Doetips

Schrijven en tekenen: maak je eigen D-man-schrift

Zoek een krantenartikel over een gek onderwerp. Doe alsof D-man voor de oplossing heeft gezorgd en herschrijf het. Of verzin zelf een goede oplossing voor D-man en schrijf daar een artikel of interview over. (Inspiratie nodig? Lees dan onderstaande pagina!) Vind je dit leuk? Maak dan een D-man-schrift.  Je mag er ook in tekenen, je mag strips maken en plaatjes, kaartjes etc. bij plakken.

Pagina uit De geweldige zomer van Daan S.

Woordenschat: Babylonische spraakverwarring 1

‘Valse vrienden’ heten ze: woorden die je in verschillende talen hetzelfde uitspreekt, maar die niet hetzelfde betekenen. In het Frans zeg je bijvoorbeeld ‘oui’ en dat spreek je uit als het Nederlandse ‘wie’. Erg verwarrend!

In dit boek staan er meer gesprekjes met valse vrienden. Verzamel ze. Weet je kind wat de woorden betekenen? Kijk of je nog meer valse vrienden kunt bedenken. Bijvoorbeeld tussen Nederlands en je eigen taal (als Nederlands niet je eigen taal is). Of tussen Nederlands en Engels (wat dacht je van ‘spring’?)

Toneelspelen: Babylonische spraakverwarring 2

Dit doe je samen met je kind, of een paar kinderen met elkaar. Speel een dialoog na uit het boek waarin Nederlanders en Fransen elkaar niet begrijpen. Kijk bijvoorbeeld op pag. 29/30.

Als je zelf valse vrienden hebt verzameld (zie bij woordenschat), dan kun je ook zelf een grappige dialoog schrijven of naspelen. Lachen!

Over dit kinderboek

Titel: De rampzalige geweldige zomer van Daan S.
Schrijver: Marlies Slegers
Illustrator: Elly Hees
Uitgeverij: Moon, 2011
isbn 9789048810079
Aantal pagina’s: 159
Leeftijd: 9 t/m 11 jaar
Bekroond: Getipt door de Kinderjury 2012

Meer tips voor leuke kinderboeken

Kinderboeken over SuperheldenMees Kees; Een pittig klasje

3 Reacties op “Lachen en huiveren om De geweldige zomer van Daan S (Marlies Slegers)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s