Superhelden.nl: een boek als een actiefilm

kinderboek: Superhelden.nl | een boek als een actiefilm  | vanaf 11 jaar
doetipsverzinnen, experimenteren met elektriciteit, nadenken en discussieren

Superhelden.nl | een boek als een actiefilm | vanaf 11 jaarIris zit beslist niet lekker in haar vel sinds haar vader twee jaar geleden zelfmoord pleegde en haar broer Justin een paar maanden geleden uit huis vertrok. En nu zit hij ook nog in een Franse gevangenis omdat hij wordt verdacht van een terroristische daad. Gelukkig heeft ze het online game Superhelden.nl, waarin ze zich helemaal verliest. Hoe had ze kunnen vermoeden dat de maker van het spel, de geheimzinnige Mr. Oz, haar in de gaten zou houden en haar zou dwingen naar zijn eiland te komen?

Het eiland zit vol met kinderen en jongeren die ‘Superheld’ zijn of daarvoor in opleiding zijn. Kan Mr. Oz Justin vrijkrijgen, zoals hij heeft beloofd? Wat wil Mr. Oz met al die Superhelden? Wil Iris wel meewerken aan zijn plannen? En heeft ze eigenlijk wel een keuze?

Net een actiefilm!

Mevrouw Kinderboek:  ‘Superhelden.nl is een lekker snel boek. Het leest als een actiefilm, je ziet alles zo voor je. Het zal zeker veel kinderen/jongeren aanspreken doordat het aansluit bij de gamecultuur en heel erg spannend is. En daarbij gaat het ook nog eens over grotere waarden: opkomen voor familie, doorzettingsvermogen, je talenten ontwikkelen en vriendschap.’

Doetips

Verzinnen: waarmee is Mr. Oz rijk geworden?

Mr. Oz moet tonnen met geld hebben. Want hoe kan hij anders een megagave game laten ontwerpen (en promoten, zodat jongeren ervan afweten). En hoe kan hij anders een eiland confisceren en laten verbouwen tot gevangenis/school/testzones? Om maar te zwijgen over de technologische snufjes en apparaten, zoals een mini-onderzeeboot.

Alleen, hoe komt Mr. Oz aan zoveel geld? Laat je kind erover nadenken en met verschillende oplossingen komen. Ja, een erfenis is natuurlijk makkelijk bedacht. Maar zijn er nog meer mogelijkheden?

Experimenteren met elektriciteit

elektriciteitsdraad

Iris blijkt – tot haar eigen verbazing – goed met techniek: ze ontmantelt een bom door de juiste elektriteitsdraden door te snijden en haalt een moter uit elkaar. Dat kan jouw kind ook doen. Nou ja, beter niet met een bom. Experimenteren kan natuurlijk wel. Werk je zelf wel eens met elektriciteitsdraden, laat je kind dan eens meekijken of meedoen.

space lever

dynamo

Maar er zijn ook leerdozen en experimenteerdozen voor elektriciteit te koop. Daarmee kun je bijvoorbeeld deze lamp op dynamo bouwen, of bovenstaand spel (Space lever). Maar er zijn nog heel veel andere bouw- en experimenteerpakketten.

Nadenken en discussiëren: wat is een superheld?

Je denkt misschien te weten wat een superheld is. Maar dan staat er deze passage in  Superhelden.nl:

‘Ze brak, mijn neus, Alex. Wie doet nu zoiets?’ snikte ze.
‘Wij. Wij doen dat, Iris.’
Iris keek op. ‘Is dat wat Superhelden doen? Mensen dwingen? Mensen breken? Heb ik de documentaire gemist waarin Superhelden eigenlijk fascisten zijn?’ 

Een goede aanleiding om te praten over de definitie van ‘superheld’. Wie of wat is dat? Kan iedereen dat zijn of worden? Welke kennis, vaardigheden en eigenschappen heb je nodig? Wat doe je als superheld, en wat juist niet?
En? Zijn jullie het met elkaar eens?

Recensies

JaapLeest | Kinderboekenpraatjes | Coole suggesties |

Literair-wetenschappelijke/filosofische bespreking op De wortel van ortel

Over dit kinderboek

Titel: Superhelden.nl
Schrijver: Marcel van Driel
Uitgeverij: De Fontein, 2011
isbn 978 90 261 2936 0
Leeftijd: vanaf 11 jaar

Verder lezen

Kinderboeken over SuperheldenAartsrivalen; De voetbalavonturen van Dennis (David Mulder)

2 Reacties op “Superhelden.nl: een boek als een actiefilm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s