Over een kleine muis en een enge Gruffalo

kinderboek: De Gruffalo (Julia Donaldson & Axel Scheffler) | prentenboek over een slimme muis die zelfs een monster bang kan maken  | 4-6 jaar
doetips: voorleestips, woordenschat en koken (maak je eigen ‘slangenpastei’)

De Gruffalo | prentenboek over een kleine slimme muis die zelfs een monster bang weet te maken | 4-6 jaar‘In het donkere bos was een muisje op pad. Vos zag hem en dacht: Lekker hapje is dat!’ En dan nodigt vos hem uit voor het avondeten. Maar het muisje is niet gek. Hij weet best dat hij zelf het avondeten is. Het slimme muisje weet al zijn belagers weg te jagen. Hoe? Simpel! Hij heeft net een afspraak met de Gruffalo. Ken je die? Het is een monster met ‘een tong zwart als drop en paarse stekels van z’n staart tot z’n kop’. En, niet onbelangrijk, deze Gruffalo houdt erg van geroosterde vos. En van uilencake. En slangenpastei, jummie!

Het muisje verkneukelt zich over al die dieren die zomaar geloven dat de Gruffalo echt bestaat. Terwijl hij het monster natuurlijk zelf heeft verzonnen. Maar wie staat daar opeens voor zijn neus? Het is een echte… Gruffalo! Een muis lijkt hem wel lekker. Maar daar weet muis wel wat op… 

Heerlijk grappig prentenboek

Muis ontmoet de Gruffalo (illustratie: Axel Scheffler)Mevrouw Kinderboek:  Het spreekwoord ‘Wie niet sterk is, moet slim zijn’ lijkt wel gemaakt voor De Gruffalo. Dit grappige prentenboek leest door de herhaling heerlijk voor. En je kunt het ook nog eens gebruiken om het zelfvertrouwen van je kind versterken, want zelfs zo’n klein muisje kan een superheld zijn!

Doetips

Voorleestip

Jonge kinderen begrijpen misschien de grap van het verhaal nog niet. Je mag ze er best een beetje bij helpen. Waarom gaan de dieren er zo snel vandoor als de muis vertelt dat hij bij de Gruffalo gaat eten? Bestaan gruffalo’s echt? Wat vindt de muis ervan als hij een echte gruffalo tegenkomt?

Woordenschat: spreekwoord

‘Wie niet sterk is, moet slim zijn.’ Het spreekwoord staat nergens in de tekst, maar dit is precies waar het boek over gaat! Een mooie aanleiding dus om uit te leggen wat het spreekwoord betekent.

Koken: maak je eigen ‘slangenpastei’

Ben jij ook zo nieuwsgierig hoe dat smaakt, slangenpastei? Dat ws ik ook! En daarom ben ik superblij met de hulp van Patricia Meiboom. Zij is kok en heeft een recept ontwikkeld voor slangenpastei. Hij ziet er prachtig uit. En kijk eens naar de gezichten van deze jongens: zij vinden de slangenpastei om op te vreten!

slangenpastei7

En zo maak je zelf slangenpastei, eventueel samen met je kind:

Ingrediënten

       150 gram gehakt (half om half)
         takje peterselie (gehakt)
        2 eetlepels paneermeel
       5 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
         1 ei (losgeklopt)
         zout, peper, nootmuskaat
        2 doperwten of 2 zwarte peperkorrels

En dit moet je doen

1: Verwarm de oven voor op 180 graden.

slangenpastei2

2: Plak vier plakjes bladerdeeg aan elkaar vast met een beetje water en druk de randen goed aan.  Prik dan met een vork gaatjes  in het deeg.

slangenpastei3

3: Maak een mengsel van gehakt, paneermeel, peterselie, zout, peper en nootmuskaat.

slangenpastei4

4: Schep het gehaktmengsel in het midden van de deeglap, van breed (kop) naar smal (staart). Vouw dan de twee punten aan de voorkant (kop) naar binnen om het gehaktmengsel heen en vouw de rest van het deeg ook naar binnen, gebruik een beetje water om de randen goed vast te plakken. Draai de slang om en zorg dat de vastgeplakte rand aan de onderkant ligt.

slangenpastei5

5: Snijd het tongetje uit het vijfde plakje bladerdeeg. Maak het een beetje nat aan de smalle kant en plak het onder de kop van de slang.

slangenpastei6

6: Leg de slang op een bakblik dat je met bakpapier hebt bekleed. Druk dan nog twee doperwten of 2 zwarte peperkorrels (oogjes) in de kop en bestrijk de bovenkant van de slang met losgeklopt ei. Schuif het bakblik in het midden van de oven (180 graden) en bak de slangenpastei in 25 minuten goudbruin.

Ik geef de Gruffalo helemaal gelijk: lekker hapje is dat!! Bedankt Patricia, voor je geweldige recept en prachtige foto’s.

Over dit kinderboek

Titel: De Gruffalo
Schrijver: Julia Donaldson
Illustrator: Axel Scheffler
Uitgeverij: Lemniscaat, 1999
Leeftijd: 4 t/m 6 jaar

Nog meer leuke kinderboeken

Kinderboeken over SuperheldenKinderboeken over monsterskijkkookboek van het kinderkookkafe | leren koken voor peuters en kleuters

Een Reactie op “Over een kleine muis en een enge Gruffalo

  1. Op dit moment het lievelingsboek van mijn driejarige zoon. Leest inderdaad heerlijk voor, zo fijn, dat hij het tegenwoordig zelf wil voorlezen. Zal niet lang duren voor ie het uit zijn hoofd kent. Het grappige van het verhaal snapt hij alleen nog niet helemaal. Maar ik vind dat juist zo leuk, dat je zo’n verhaal eerst op de ene manier leest en een jaar of wat later op een andere…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s