Superjuffie: een heldin op hakken

kinderboek: Superjuffie! | supergrappig boek over juf Josje die superkrachten krijgt als ze een krijtje eet | 8 t/m 10 jaar
doetips: proeven, geheugen trainen en raadspelletje/dierenencyclopedie bekijken

Superjuffie! Stel je voor: je hebt net een nieuwe juf en moet voor de klas een som uitrekenen. En dan roept die nieuwe juf opeens: ‘Nee, niet nu!’ Ze pakt een krijtje, stopt die in haar mond en rent het lokaal uit. Raar! De kinderen van juf Josje zijn ook eerst wat in de war. Maar ze ontdekken al snel dat er een volstrekt logische reden is voor het vreemde gedrag van hun juf. Want juf Josje kan het horen als er een dier in nood is. En zij moet het dan redden, of ze nu wil of niet. Dat kan ze ook, want als ze een krijtje eet, krijgt ze superkrachten. Superjuffie! (auteur: Janneke Schotveld) gaat helemaal over deze bijzondere juf.
De kinderen vinden hun juf geweldig. Zelf vindt Josje lastig. Want hoe verbergt ze haar vreemde talent voor de strenge directeur? Straks wordt ze ontslagen omdat ze haar klas af en toe in de steek moet laten. Of misschien betrapt hij haar als ze vliegt!
Leerlingen van SuperjuffieGelukkig hebben de kinderen alles over voor hun nieuwe juf. Ze werken nog harder aan hun schoolwerk als ze even is weggevlogen. En alle kinderen zijn ook superheldjes, want ze verzinnen de meest fantastische smoesjes en uitvluchten om het geheim van Superjuffie te beschermen.
Dan blijken er vreemde dingen te gebeuren in de dierentuin. De oude directeur is zomaar verdwenen. En dan verdwijnt er ook nog een tijger. Wat zit daar achter? Een dierentuin vol dieren – dat zijn zelfs voor een superheldin wel erg veel dieren om te redden. Zal het wel lukken?

Hilarisch en aanstekelijk

Mevrouw Kinderboek:  Superjuffie! is hilarisch en aanstekelijk. Ik hoop dat er nog meer boeken over Superjuffie komen. Maar ik ben ook een beetje bezorgd: stel dat een nieuwe leerling in haar klas allergisch is voor dieren… Of dat de directeur besluit dat de school digiborden krijgt. Zonder krijtjes kan juf Josje geen Superjuffie worden…

Doetips

Proeven: hmmm, lekkere krijtjes!

Een krijtje eten, dat lijkt me nou echt geen gezonde gewoonte. En eigenlijk ook niet zo lekker. Hoewel, misschien neemt Superjuffiestiekem krijtjesdrop? Dat willen de kinderen vast wel testen.

Krijtjesdrop

Testen gaat zo: neem een krijtje, uh, dropkrijtje.
Eet hem op.
En? Wat gebeurt er?
Niets: nog maar eentje proberen. (Of toch een echt krijtje?)
Het kind wordt een superheld: hm, misschien volgende keer maar voorzichtig zijn met dropjes…

Train je geheugen: Ik ben Superjuffie en ik red een…

Dit spelletje doe je met een groepje kinderen en gaat net als het spelletje ‘Ik ga op vakantie en ik neem mee…’ Om de beurt verzinnen de kinderen een dier dat door Superjuffie wordt gered. Het volgende kind noemt dat dier en een nieuw dier. Het derde kind noemt die twee dieren en nog een nieuw dier.
Zo zou het kunnen gaan:
Kind 1: ‘Ik ben Superjuffie en ik red een konijn.’
Kind 2: ‘Ik ben Superjuffie en ik red een konijn en een egel.’
Kind 3: ‘Ik ben Superjuffie en ik red een konijn, een egel en een panda.’
Kind 1: ‘Ik ben Superjuffie en ik red een konijn, een egel, een panda en een mier.’
Enzovoort.. Welk kind onthoudt het best de reeks van dieren?

Raadspelletje: welk dier gaat Superjuffie redden?

Dit spelletje kun je met een of meer kinderen spelen. Je kiest een dier uit. Natuurlijk kun je zelf een dier bedenken, maar je kunt ook een dier uitzoeken in een dierenencyclopedie. Dit is het dier dat Superjuffie moetgaan redden. Het kind (of de kinderen) moet raden welk dier Superjuffie gaat redden. Hij mag vragen stellen die je alleen met ja of nee mag beantwoorden.

De geïllustreerde dierenencyclopedie (uitgeverij Lannoo)

Tip: er staan natuurlijk best moeilijke  dieren in een encyclopedie. Dus reken het gerust goed als het kind ‘slang’ raadt terwijl jij dacht aan een hondskopboa. Daarna kunnen jullie samen de informatie over het dier gaan lezen en bekijken.

Extra informatie

Over Superjuffie zijn meer boeken verschenen. In 2012 verscheen Superjuffie komt in actie! En in mei 2013 verschijnt Superjuffie op safari.

Over dit kinderboek

Titel: Superjuffie
Schrijver: Janneke Schotveld
Illustrator: Annet Schaap
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2011
isbn 978 90 475 1494 7
Aantal pagina’s: 143
Bekroond:  Bekroond met de Pluim de Kinderjury 2012 (6-9 jaar)
Leeftijd: 8 t/m 10 jaar

Verder lezen

WeerwolfbendeKinderboeken over Superhelden
Kinderboeken over school

2 Reacties op “Superjuffie: een heldin op hakken

  1. We hebben dit boek net uit. Ik heb het voorgelezen aan Lewan (5). Heel leuk! Ik vond het boek zo spannend dat ik het boek zelf stiekem uitgelezen heb. Lewan vond het op het laatst een beetje eng. Maar hartelijk bedankt voor de tip, Mevrouw Kinderboek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s