Matilda is een echte Roald Dahl

kinderboek: Matilda (Roald Dahl & Quentin Blake) | kinderboekklassieker over een geniaal meisje, stomme ouders, een lieve juf en een gemeen schoolhoofd | voor kinderen vanaf 9 jaar
tips: een grappige Matilda-straf bedenken, chocoladecake bakken en woordenschat (een aardige naam verzinnen)

Matilda (Quentin Blake)  Matilda (Roald Dahl)  Matilda (Roald Dahl)

Waarschijnlijk kent iedereen Matilda (Roald Dahl) wel, want het is een echte klassieker. Matilda is een briljant meisje en je zou jaloers op haar kunnen zijn omdat ze op haar vierde al zo goed kan lezen dat ze aan serieuze Engelse literatuur begint. Maar eigenlijk heb ik medelijden met Matilda.

Haar ouders zijn zelf onnozel maar vinden hun dochter stompzinnig en lastig. En als ze dan eindelijk naar school mag, heeft ze wel een heel lieve juf (die natuurlijk Juf Engel heet) maar ook een heel akelig schoolhoofd, juffrouw Bulstronk. Die Bulstronk maakt het leven van haar leerlingen zo zuur mogelijk: ze slingert kinderen zo het raam uit en heeft een stikhok waarin je moet blijven staan omdat je anders geprikt wordt door glasscherven of naaldscherpe spijkertjes.

Kan de geniale Matilda wel op tegen deze volwassenen? Ja, dat kan ze. En hoe! Zeker als ze ook nog een wonderlijke gave ontwikkelt: ze kan voorwerpen verschuiven, alleen maar door het te willen. Bulstronk en haar ouders zullen spijt krijgen van hun gemene daden!

Voordat ik Matilda herlas, zat ze in mijn hoofd als een lief, slim meisje. Goed, ze verzet zich tegen grote mensen, maar die hebben dat verdiend. Maar oei! Mijn beeld van Matilda klopt toch niet helemaal. Slim, oké, maar lief? Doen haar ouders bruut tegen haar, dan pakt Matilda ze echt keihard terug. Het onschuldigste dat ze doet is haar vaders haarlotion vervangen door Haarverf Platinablond Extra Sterk, waardoor haar vaders weelderige haardos veranderd in ‘de vuile zilveren kleur van de maillot van een koorddanseres die het hele circusseizoen nog niet gewassen is’.

Een echt Roald Dahl-meisje

Mevrouw Kinderboek:  ‘Het is goed dat Matilda zulke gekke, gruwelijke straffen bedenkt. Want daardoor is ze een echt Roald Dahl-personage. Zo’n personage dat eigenlijk te ver gaat en dat zulke bizarre dingen doet dat je erom moet lachen. Onbedaarlijk lachen zelfs. Misschien stiekem juist wel omdat het verhaal zo overdreven en gemeen is…
Matilda is een grappig, bizar boek voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar, hoewel veel kinderen het al (veel) jonger voorgelezen krijgen.’

Doetips

Woordenschat: bedenk een aardige naam

Bulstronk (illustratie van Quentin Blake)

In Matilda hoor je aan de naam al of iemand aardig is of niet. Wat denkt je kind? Wie is lief en aardig? Aan welke woorden doen de namen denken?
-Wurmhout
-Lavendel
-Juffrouw Engel
-Bulstronk
Kan je kind nog zo’n leuke naam bedenken?

Verzinnen: bedenk een grappige Matilda-straf

Niemand verzint zulke originele en inventieve straffen als Matilda. Of toch wel? Laat je kind(eren) een echte bizarre Matilda-straf verzinnen en die tekenen of vertellen. Nu gaan die straffen van Matilda wel erg ver, dus zijn een paar spelregels hierbij belangrijk:
-De straf moet zo bizar en grappig mogelijk zijn.
-Ook de gestrafte moet er achteraf over kunnen lachen. Vergelijk het als een 1 april-grap.
-Je mag de gestrafte geen pijn doen.
-De kinderen mogen de bedachte straf aan je vertellen, opschrijven of tekenen.
Let op: deze doetip is vooral geschikt om met één kind of een heel klein groepje kinderen  te doen. Dan kun je met de kinderen praten over de grens tussen een grapje maken en pesten.

Chocoladecake (bron: Sabina kookt)

Koken: chocoladecake bakken

Als je Matilda hebt gelezen, is de kans groot dat je het verhaal uit het hoofdstuk ‘Bram Bokkepoot en de taart’ nog kent. Bram heeft een plak cake van juffrouw Bullestronk gesnoept. Als straf moet hij een Hele Chocoladecake Eten, een cake van een halve meter doorsnee, bedekt met donkerbruin chocoladeglazuur.
Een mooie aanleiding om eens een chocoladecake te maken samen met je kinderen. Je hebt vast zelf een favoriet recept, maar je kunt je ook laten inspireren door de honderden recepten voor chocoladecake op Smulweb. Of bak de cake van de foto. Van Mevrouw Kinderboek hoeft je kind de cake niet in zijn eentje op te eten..

Over dit kinderboek

Titel: Matilda
Schrijver: Roald Dahl
Illustrator: Quentin Blake (in het Engels)
Vertaler: Huberte Vriesendorp
Uitgeverij: De Fontein, 1988
Leeftijd: vanaf 9 jaar
Bekroond door: Kinderjury 1989

Extra informatie

In 1996 werd het boek verfilmd door Danny de Vito, die er zelf ook een rol in speelde.

Meer lezen?

Als je op deze plaatjes klikt, vind je nog meer geweldige kinderboeken:

Kinderboeken over schoolDuizelingwekkende doolhoven | prachtig boek vol doolhoven | doeboek | leeftijd: vanaf 6 jaarSuperjuffie! | supergrappig boek over juf Josje die superkrachten krijgt als ze een krijtje eet | 8-10 jaar

2 Reacties op “Matilda is een echte Roald Dahl

 1. Mathilde is een van de leukste Roald Dahl boeken, die overigens allemaal favorieten van mij zijn. De verhalen spreken kinderen en volwassenen aan en vragen er om gelezen en herlezen te worden. Misschien omdat je zo lekker stout mag zijn, iets wat iedereen aanspreekt ook de zogenaamd brave kindertjes. Volwassenen voelen zich weer kind . Absolute aanrader voor kinderen en ouders. De meeste boeken zijn ook leuk verfilmd. .

 2. Van Roald Dahls kinderboeken heb ik slechts enkele boeken echt gelezen. Maar dat komt omdat ik altijd liever plaatjes kijk. (Ik maak zelf ook prentenboeken http://marjoleinvarekamp.com/nl/ ) De illustraties van Quentin Blake zijn ook geweldig!
  Afgelopen zomer kwam ik ze als mooie gesigneerde prints in een boekwinkel in Engeland tegen. Jaren geleden heb ik ook een aantal originele tekeningen mogen bewonderen in de National Portrait Gallery in Londen.
  Bekijk de website van de illustrator http://www.quentinblake.com/index.html

  Roald Dahl’s “Joris en de toverdrank” kan ik dromen. Lang geleden hebben we het als luisterboek voor onze dyslectische zoon aangeschaft. Dan kon hij met de geweldige voorlezer Jan Meng meelezen. Ik hoor hem nog oeioeioei gillen…Prachtig!

  De chocolade taart van Bram Bokkenpoot is een favoriete taart van onze dochter. Het recept staat in deel 1 van “ Het Griezelkookboek” en in “Het Grote Griezelkookboek” van Roald Dahl. Beiden zijn helaas niet meer nieuw leverbaar. (Wel tweedehands, maar duur). “Even more revolting recipes” is nog wel leverbaar. Vaak is de Nederlandse versie wel in de bibliotheek te vinden.
  Alle recepten zijn goed beschreven, in volgorde van handelingen. Maar niet altijd geschikt voor jonge kinderen of om zonder begeleiding te maken. Voor veel recepten heb je een suikerthermometer nodig.
  De chocoladetaart is simpel en heerlijk. Vooruit te bakken en later af te maken met de toplaag. (Voor deze laag heb je aan een bekertje van 200 gram crème fraîche ruim genoeg glazuur. Hij lijkt niet gaar, maar is echt goed!)
  De Reuzenkrokodil hebben we laatst (eindelijk!) ook gemaakt. Met groengekleurde (voedsel kleurstof) amandelen ipv artisjokkenblaadjes.
  En wat misschien ook erg heel leuk is om te doen: “Gipsy House” in Engeland te bezoeken!
  http://www.ngs.org.uk/gardens/gardenfinder/garden.aspx?id=11240

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s