Meester Max en de reuzenkleuters (Rindert Kromhout)

kinderboek: Meester Max en de reuzenkleuters (Rindert Kromhout & Georgien Overwater) | serie: Meester Max | over grootste kleuter zijn en naar groep 3 gaan | 5-6 jaar
doetips: praten, woordenschat, leren lezen, knutselen

Wat een geweldig kinderboek is Meester Max en de reuzenkleuters (Rindert Kromhout)! Precies goed voor de kinderen die nu net naar groep 3 gaan (of aan het eind van het schooljaar voor de grote kleuters van groep 2). Meester Max is de leukste kleutermeester van kinderboekenland. Maar nu heeft hij toch wat moeite met de oudste kleuters. Want Bram, Pieter en

de andere ‘reuzenkleuters’ weten donders goed dat ze nu de oudste zijn en voelen zich te groot voor dat ‘kinderachtige voorlezen’ en kleuterspelletjes. Na de grote vakantie gaan ze naar groep 3 en daar hebben ze zin in! Hoewel, het is ook spannend. En dan komen ze erachter dat Meester Max niet meegaat naar groep 3…

Kleuterlogica

Rindert Kromhout begrijpt de kleuterlogica en zet die heel goed neer. Zo weet hij wat stoer is. Rosa bijvoorbeeld, die was laatst gevallen en heeft nu een ‘mooie rode korst op haar elleboog’. Zo’n korst zou Bram ook wel willen. Of hoe kleuters reageren op snoeptraktaties: ‘Het is niet erg dat snoep weg is als je het hebt opgegeten, want dan kun je gewoon om nog meer snoep vragen aan mama.’

Ook de tekeningen van Georgien Overwater zijn om van te smullen. Ze zijn wat klein, maar veelzeggend. De emoties van de kleuters en de humor van de verhalen spatten ervan af.

Mevrouw Kinderboek: ‘Meester Max en de reuzenkleuters is een ‘must’ voor oudste kleuters en nieuwe derdegroepers.  Ik hoop dat er nog een boek komt over Meester Max. Maar misschien hoop ik zelfs wel nog meer dat Rindert Kromhout een serie boeken over juf Yacintha gaat schrijven. Want ik ben erg nieuwsgierig naar de groep-3-verhalen van Bram en Pieter!’

Doetips

Praten: voorbereiding op groep 3

Meester Max en de reuzenkleuters is een prima boek om te lezen met je grote kleuter of kersverse derdegroeper. Hoe gaat dat op de school van je kind? Zijn de grote kleuters al gaan kijken in het lokaal van groep 3? Kennen ze de nieuwe juf of meester al? Hoe denken zij dat groep 3 zal zijn?

Woordenschat: boze woorden

Durf jij dit ook? Meester Max gaat in het verhaal ‘Boze woorden’ met de kinderen boze woorden verzinnen: stommeling, oelewapper… Laat je verrassen door je kind hoeveel boze woorden hij wel kent! Hij vindt het vast fantastisch om eens alle verboden woorden te zeggen. Misschien willen de kinderen de woorden ook wel naschrijven, net als Bram, Pieter en hun klasgenoten.
Het is fijn om net als Meester Max af te sluiten met blije woorden. ‘Kopje koffie’ zijn voor Meester Max blije woorden. Welke woorden maken de kinderen blij?

Leren lezen: woorden zoeken met een ‘s’

Wim zoekt in ‘Een reuzenhulpmeester’ naar woorden met een ‘s’. Dat kunnen jouw kinderen ook doen. Geef ze een stempel of een vel papier met daarop de letter ‘s’ en laat ze door het lokaal of de kamer lopen. De letter mag de begin- of eindletter zijn of midden in het woord staan.
Nog leuker is het als nog een kind naar woorden zoekt met een andere letter erin of toch dezelfde, als een van de kinderen een beetje op gang moet worden geholpen.

Knutselen: kreukelkonijn maken

In het verhaal ‘Knipselbeestjes’ trakteert Boris op ja, juist knipselbeestjes: een paard met een lange staart, een koe met mooie vlekken en een olifant met een lange slurf. Bram kiest het konijn met de grappige oren, maar al snel verkreukelt hij hem. Meester Max overtuigt Bram ervan dat kreukelkonijnen juist heel fijn zijn om te hebben. Ze zijn namelijk heel zeldzaam: er bestaan er maar drie van!
De kinderen willen vast ook wel een zeldzaam kreukelkonijn.
Hieronder staat hoe je een kreukelkonijn maakt.


Teken de omtrek van een konijn op een vel papier. Teken een gezicht, een blij gezicht want hij wordt een zeldzaam kreukelkonijn!


Knip of prik hem uit.


 Plak watten of opgevouwde wattenschijfjes op de staart en oren. Knip eventueel de oren en staart bij.


En… kreukelen maar!

Over dit kinderboek

Serie: Meester Max
Titel: Meester Max en de reuzenkleuters
Schrijver: Rindert Kromhout
Illustrator: Georgien Overwater
Uitgeverij: Leopold, 2011
isbn 978 90 258 5714 1
Leeftijd: 5 t/m 6 jaar

Deze boeken vind je vast ook leuk!

Hier vind je nog meer leuke kinderboeken over school.

Een terechte prentenboekklassiekerKinderboeken over school

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s