Apenkooien en propjes gooien

kinderboek: Apenkooien en propjes gooien | afwisselende bundel verhalen en versjes over school | 4-8 jaar
doetips: voorlezen, kinderen lezen voor, praten, kijken

Net als bij jou en toch net anders – verhalen over school zijn voor jonge kinderen vaak een feest van herkenning en tegelijk  ook spannend. Wil je wel eens een boek over school (voor)lezen maar weet je niet welke? Begin dan met de verzamelbundel Apenkooien en propjes gooien. Daarin staan versjes, verhalen en hoofdstukken uit andere boeken  over school, geschreven door bekende auteurs als Rindert Kromhout, Joke van Leeuwen, Guus Kuijer, Paul van Loon, Vivian den Hollander en Annie M.G. Schmidt.

Deze bundel – waarin trouwens geen verhaal over apenkooien staat en ook niet over propjes gooien – is afwisselend en voor een grote doelgroep: kleuters die voor het eerst naar school gaan (‘Voor het eerst naar school’ van Jaap ter Haar en ‘Roosje kreeg een kleur’ van Imme Dros) tot en met kinderen die al in groep 5 of 6 zitten (‘De rekenrap’ van Mirjam Oldenhave, ‘Superjuffie’ van Janneke Schotveld en ‘Regel 6’ van Marjon Hoffman).

Apenkooien en propjes gooien is samengesteld door Mariska Hammerstein en Jacques Vriens, de schrijver die alles afweet van school en schoolverhalen.

Mevrouw Kinderboek: ‘Deze bundel is een superhandige kennismaking met de verschillende soorten verhalen en boeken over school. Misschien leer je zo je nieuwe lievelingsschrijver kennen!’

Doetips

Voorlezen: kies de verhalen die bij jouw kind passen

Het boek heeft een brede doelgroep. Dat maakt het aantrekkelijk maar ook een beetje lastig omdat jonge kinderen nog niet toe zijn aan de verhalen achterin het boek en oude kinderen de eerdere verhalen wat saai zullen vinden. Bewaar het boek daarom en trek het na een jaartje weer uit de kast. Je kind vindt dan weer andere verhalen en versjes leuk. Tip: de verhalen lopen op in leeftijdsgroep. Dus hoe verder in de bundel, hoe ouder de doelgroep.

Kinderen lezen voor

Kinderen van een jaar of acht kunnen de kleuterverhalen voorlezen aan kinderen van groep 1 en 2. Laat ze eerst zelf de verhalen goed lezen en met elkaar het voorlezen oefenen, bijvoorbeeld in groepjes van twee. Waarschijnlijk vinden ze het fijn om samen met een klasgenoot naar de kleutergroepen te gaan en daar aan kleine groepjes voor te lezen. Thuis kan een kind aan zijn jongere broertje of zusje voorlezen.
Tip: op deze blog staan leuke foto’s van kinderen die aan kleuters voorlezen.

Praten: wat is je lievelingsverhaal?

Welk verhaal vind jij het leukst?  En je kind? Is dat hetzelfde verhaal of verschillende? Achterin staat uit welk boek elk verhaal en versje komt. Zo kunnen jullie verder lezen over je lievelingsjuf of -meester.

Kijken: welke tekeningen vind jij mooi?

Bij elk verhaal staat een tekening, steeds van een andere illustrator . Kijk met de kinderen naar al die verschillende illustraties. Waarin verschillen ze met elkaar? Wat vinden ze mooi, spannend of grappig? Kunnen ze vertellen waarom?

Over dit kinderboek

Titel: Apenkooien en propjes gooien
Ondertitel: De leukste versjes en verhalen over school
Schrijver: diverse schrijvers.
Samenstellers: Jacques Vriens en Mariska Hammerstein
Illustrator: diverse
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2010
Leeftijd: 4 t/m 8 jaar

Misschien zijn deze boek ook iets voor jou?

Een terechte prentenboekklassiekerKinderboeken over school

2 Reacties op “Apenkooien en propjes gooien

  1. leuke tips, mevrouw Kinderboek. Jammer dat ik geen schooljuf ben, dan zou ik het wel weten, maar ook leuk om met kleinkinderen te doen.
    Ik ga vaak naar het binnenland van Suriname en kom hierdoor ook op leuke ideeen voor de kinderen daar, die nu ook mijn Nijntje in Sranan Tongo lezen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s