Wrow! Dolfje wordt geen wolf! Over weerwolfbende (Paul van Loon)

kinderboek: Weerwolfbende (Paul van Loon & Hugo van Look) | spannend, vriendelijk boek Dolfje Weerwolfje | zelf lezen vanaf 8 jaar, voorlezen vanaf 6 of 7 jaar | avi M6
tips: voorlezen, (groeps)gesprek, verzinnen, sporten: rennen als een weerwolf, woordenschat

Dolfje uit Weerwolfbende (schrijver: Paul van Loon) is een gewone, aardige en verlegen jongen. Als je de eerdere boeken over Dolfje Weerwolfje hebt gelezen, weet je dat Dolfje op zijn zevende ontdekt dat hij toch anders is dan zijn pleegouders en pleegbroer: hij is een weerwolf.  Drie nachten per maand, met volle maan, wordt Dolfje namelijk tot zijn schrik een… wolf. Wrow! Dat is schrikken!

Inmiddels zijn we een flink aantal boeken verder en schrikt Dolfje weer: het is volle maan, en hij wordt dit keer géén weerwolf. Hij mist het om zo hard te kunnen rennen als weerwolven doen. Maar misschien is het maar goed ook dat hij nu thuis blijft, want volgens opa weerwolf gebeuren er vreemde dingen ’s nachts en kan Dolfje maar beter thuis blijven. Het lijkt wel of er nieuwe, kwaadwillende weerwolven in de stad zijn. Je krijgt er de kriebels als je die bende hoort zingen:

’t was nacht, ’t was nacht, ’t was midden in de nacht…

Ook overdag gebeuren er vreemde dingen. Dolfje wordt achtervolgd door een man die zijn O.A.Z. wil hebben. Wat dat is?
Gelukkig staat Dolfje er niet alleen voor. Zijn vriendin Noura is nog wel een weerwolf. Zij spioneert op een bijeenkomst van de nieuwe weerwolven en ontdekt zo dat ze een bende zijn die steeds meer nieuwe weerwolven willen maken. Daarvoor hebben ze speciale weerwolfriemen gemaakt. En wat hebben ze verder nog nodig? Juist! O.A.Z.! Maar alleen van een echte weerwolf.

Het wordt heel spannend aan het eind: Dolfje wordt ontvoerd en heeft de hulp van zijn vrienden nodig. Als dat maar goed gaat.. En als hij maar van zijn keelpijn afkomt. En volgende maand weer een weerwolf wordt…

Mevrouw Kinderboek: ‘Weerwolfbende is een spannend boek. Het fijne is dat het niet alleen spannend, maar ook vriendelijk is. Dat komt door de grote rol die vrienden en familie krijgen. En natuurlijk door Dolfje zelf. Want Dolfje zelf is verre van een eng monstertje. Je vindt het zelfs zielig voor hem dat hij geen wolf wordt. Ook knap van schrijver Paul van Loon: je kunt dit kinderboek echt gewoon ‘los’ lezen. Dus geen ramp als je de eerdere Dolfje-boeken niet hebt gelezen.’

Doetips

Voorlezen

Even wennen: alle zinnen beginnen op een nieuwe regel. Dat is makkelijk voor de kinderen die het boek zelf lezen. Maar het is wel even wennen als je het boek voorleest. Pas dus op dat je geen onnodige pauzes tussen de zinnen laat vallen.

(Groeps)gesprek: wat is een weerwolf?

Wat is dat eigenlijk, een weerwolf? Wat doen ze, wat kunnen ze en hoe zien ze eruit? Zijn ze gevaarlijk? Zou het leuk zijn om zelf een weerwolf te zijn? En bestaan ze eigenlijk wel echt?

Verzinnen: afkortingen afmaken

O.A.Z. Wat zou dat toch betekenen? Ontzettend Afvalstinkend Zweetsokkengeur? Of toch iets anders? Laat de kinderen zo gek mogelijke betekenissen verzinnen. Aan het eind van het boek lees je wat het echt betekent. En? Zat de juiste oplossing erbij?

Sporten: rennen als een weerwolf

Weerwolven kunnen razendsnel rennen. Dus hebben je kinderen even teveel energie? Laat ze dan een weerwolvenwedstrijd doen. Geef bijvoorbeeld met stoepkrijt aan waar het huis van Dolfje is en waar het weerwolvenbos. Wie is het snelst van huis in het bos?

Taal: woordenschat

Als Dolfje ontdekt dat hij geen wolf meer wordt, zucht hij: ‘Geen weerwolf maar weerloos.’ Kunnen de kinderen woorden bedenken die met weer beginnen? Op school kun je groepjes vormen die zoveel mogelijk woorden moeten bedenken.

Over dit kinderboek

Titel: Weerwolfbende
Serie: Dolfje Weerwolfje
Schrijver: Paul van Loon
Illustrator: Hugo van Look
Uitgeverij: Leopold, 2010
Leeftijd: zelf lezen vanaf 8 jaar, voorlezen vanaf 6 of 7 jaar
Avi M6
Bekroond: getipt door de Kinderjury.

Meer lezen

En deze boeken vind je misschien ook leuk! Je kunt ook nog meer boeken over monsters lezen.

Duizelingwekkende doolhovenNog meer kinderboeken over monsters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s