Max en de Maximonsters: een terechte monsterklassieker

kinderboek: Max en de Maximonsters (Maurice Sendak) | een monsterlijke klassieker onder de prentenboeken | 4-6 jaar
doetips: tekeningen kijken, toneel, dansen, woordenschat, knutselen, praten

Max en de Maximonsters (prentenboek van Maurice Sendak)Max en de Maximonsters (van Maurice Sendak) is een terechte klassieker onder de monsterboeken. Het verscheen in 1968 en is nog steeds actueel. Geef maar toe: elk kind is wel eens stout. Max ook: hij ramt spijkers in de muur en jaagt de hond op met een vork. ‘Je

bent een monster!’ roept zijn moeder. Ze stuurt hem naar zijn kamer. Gaat Max zitten treuren op bed? Welnee. Daar heeft hij ook geen tijd voor, want er begint een bos in zijn kamer te groeien. Er komt zelfs een boot naar hem toegevaren. Natuurlijk stapt Max meteen in. Hij vaart bijna een jaar en dan is hij waar de Maximonsters wonen. Vreselijke monsters zijn het, met vreselijke tanden en vreselijke ogen en vreselijke klauwen. Wat denk je, is Max dan bang? Welnee. In een handomdraai heeft hij de monsters getemd. Ze kronen hem tot koning en samen vieren ze een wild feest. Maar na het feest is Max verdrietig: ‘En Max de koning van alle Maximonsters voelde zich eenzaam en wou ergens zijn waar iemand veel van hem hield, heel veel.’ Wat moet Max nu doen? Koning van de Maximonsters blijven? Of toch terug naar huis?

Mevrouw Kinderboek raadt dit prentenboek met prachtige illustraties aan voor kinderen van 4-6 jaar.

Doetips

Tekeningen kijken

De tekeningen in Max en de Maximonsters zijn bijzonder. Weten de kinderen hoe dat komt? Zien ze welke kleur de illustrator heeft gebruikt? En zien ze de vele streepjes in de tekeningen?

Toneel: monsters naspelen

Dit speel je met een groep. Één kind speelt Max, de andere kinderen zijn Maximonsters. Jullie spelen dat Max aankomt in het land van de Maximonsters. De Maximonster-spelers brullen en laten hun klauwen zien, net als in het boek. Dan heft de Max-speler zijn armen op en roept: ‘Koppen dicht!’ Alle Maximonster-spelers moeten meteen stil worden! Daarna mag een ander kind Max spelen.

Na het spelen is het misschien handig om na te praten. Wat vinden de kinderen? Wat kan een juf/meester/papa/mama het beste doen en zeggen als de kinderen erg druk zijn?

Dansen als een monster

Zet muziek op en dans! Maak er net zo’n wild feest als in het boek. Kunnen de kinderen net zo goed springen en stampen als de Maximonsters?

Woordenschat: uitdrukking

‘Je bent om op te eten!’ schreeuwen de Maximonsters als Max weer terug naar huis vaart. Dat is een uitdrukking. Weet je kind wat het betekent?

Knutselen: kroon, staf en boot

Knutsel met de kinderen de attributen uit het boek na. Maak een mooie, glimmende koningskroon en een staf. Deze kun je gebruiken bij het naspelen van de scènes uit het boek.
Of laat de kinderen een boot vouwen van een simpel vouwblaadje. Je kunt er nog een satéprikker met een vlag aan plakken.

Praten: echt gebeurd?

Er groeit een bos in de kamer van Max. En daarna vaart hij uit zijn kamer weg. Wat denk jij, gebeurt dat echt? Of is het een droom? Of verzint Max dat?

Over dit kinderboek

Titel: Max en de Maximonsters
Schrijver: Maurice Sendak
Illustrator: Maurice Sendak
Uitgeverij Lemniscaat, 1968
Leeftijd: 4-6 jaar

Vind jij deze kinderboeken ook leuk?

over grootste kleuter zijn en naar groep 3 gaan | 5-6 jaarSpinnie schittert (schrijvers: Frank Pollet & Moniek Vermeulen, illustrator: Nicole Montagne)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s