Kleine, gekke monstertjes: Slaapkamernachtdieren

kinderboek: Slaapkamernachtdieren| een fantasierijk, encyclopedisch prentenboek | 6-9 jaar
doetips: voorlezen, taal, schrijven en tekenen, toneel

Slaapkamernachtdieren van Loes RiphagenWat een gekke monstertjes staan er in Slaapkamernachtdieren (geschreven en getekend door Loes Riphagen)… Maar zijn ze wel eng? Op de tekeningen zien ze er best onschuldig uit. De Neuzel bijvoorbeeld. Die ziet er zelfs een beetje dom uit. De Oelewapper heeft wel scherpe tandjes, maar ach, hij is maar 2 centimeter groot. Maar toch, als ik mijn klerenkast zou opendoen en er zou een Neuzel uit komen rennen… Reken maar dat ik zou gillen van schrik!

Slaapkamernachtdieren is een soort encyclopedie voor monstertjes en diertjes waar je nog nooit van hebt gehoord. Loes Riphagen verzon allemaal gekke feiten over ze. Wist je dat je haren groeien door de Jakkes? En dat je haar uitvalt als hij te hard aan je haren trekt? Loes Riphagen heeft het serieus aangepakt: elk dier heeft niet alleen een eigen naam, maar ook een wetenschappelijke Latijnse naam gekregen. Zouden ze dan toch echt bestaan?

Mevrouw Kinderboek: ‘Dit boek is het leukst voor kinderen die (een beetje) begrijpen dat Slaapkamernachtdieren niet echt bestaan. dan zullen ze het meest genieten van die bizarre monstertjes!’

Doetips

Voorlezen

Proef langzaam van dit bijzondere boek. Je hoeft het niet in een keer (voor te) lezen. Liever niet zelfs. Het is leuker om elke dag één of twee dieren te lezen. De encyclopedie hoef je tenslotte ook niet in een dag uit te lezen. Je kunt ook de lijst achterin het boek gebruiken.

Taal: leg je tong in de knoop

Wat een gekke en moeilijke namen hebben die Slaapkamernachtdieren, zeg… Kun jij raden wat een Oelewapper is? Of een Jakkes? En waar zou een Neuzel wonen? Het is leuk om een raadspelletje te doen met deze namen. Ook leuk: die Latijnse, wetenschappelijke namen uitspreken. Wie breekt er het eerst zijn tong over ‘Urinax merderius’? En wie kan het snelst ‘trompettex claxonicus’ zeggen?

Schrijven en tekenen: jouw eigen Slaapkamernachtdier

Zitten er in jouw kamer ook Slaapkamernachtdieren? Hoe zien ze eruit? Wat doen ze? Wat haten ze en wat vinden ze juist geweldig? Maak een tekening en een grappig, informatief verhaal van niet meer dan 150 woorden.

Toneel: hou je kind voor de gek!

Of je vader, broertje, juf of beste vriend natuurlijk. Heeft je kind weer eens een blauwe plek? Stel dan voor om samen de Inktslurpers weg te jagen. Of ga samen met een groepje kinderen op zoek naar Mikmaks onder de wasbak. Aandacht gegarandeerd. Het is wel handig om het boek bij de hand te houden, anders kan het lang duren voor je het grapje krijgt uitgelegd…

Over dit kinderboek

Titel: Slaapkamernachtdieren
Ondertitel: Van Ammehoela tot Zwamneus
Schrijver/illustrator: Loes Riphagen
Uitgeverij De Fontein, 2008
Leeftijd: 6-9 jaar

Kijk ook eens naar deze kinderboeken!

Hier vind je meer kinderboeken over monsters

Duizelingwekkende doolhovenover grootste kleuter zijn en naar groep 3 gaan | 5-6 jaarNog meer kinderboeken over monsters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s