Nieuws

Voorleesdagen zijn begonnen

De Voorleesdagen 2014 zijn begonnen! Welk prentenboek lees jij voor aan peuters en kleuters? Het prentenboek van het Jaar Krrr…okodil! van Catherine Rayner? Of een van de andere boeken uit de Prentenboek Top Tien?

Tiplijsten Kinderjury 2014

Begin maart begint de stemperiode van de Kinderjury, maar lezen kan nu al. Alle kinderboeken die in 2013 uitkwamen, mogen meedoen. Maar de Kinderjury tipt zelf ook een flink aantal boeken.

Kinderboekenweek 2014

Het thema van de Kinderboekenweek 2014 is Feest! Het geschenk wordt geschreven door Harm de Jonge. Marit Törnqvist zal het Prentenboek maken.

Gouden Griffel bekend!

Simon van der Geest heeft de Gouden Griffel gekregen voor zijn boek Spinder.
Lees hier welke boeken een Zilveren Griffel of Vlag en Wimpel kregen.

Leespluim oktober 2013

De leespluim van deze maand gaat naar het prentenboek Ik wil ook! van Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen. Lees hier wat Tim (toen bijna 3 jaar) van het prentenboek vond, met speltips.

Gouden Penseel uitgereikt

Het Gouden Penseel is uitgereikt aan Sylvia Weve, voor het boek Aan de kant, ik ben je oma niet! (tekst: Bette Westera).

Thea Beckmanprijs

Agave Kruijssen heeft voor haar historische jeugdboek De keerzijde van de Keizer de Thea Beckmanprijs ontvangen.

Gouden Lijsten

Rotmoevie van Marian De Smet heeft de Gouden Lijst ontvangen. De Gouden Lijst voor vertaald werk ging naar Ik zal er zijn (Holly Goldberg Sloan).

Griffels en Penselen

Zie hier voor de Zilveren Griffels, Zilveren Penselen, Zilveren Paletten en Vlag en Wimpels 2013!

Winnaars Kinderjury

De prijswinnaars van de Kinderjury 2013 zijn bekend!

Bekroningen Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

De Vlaamse Kinder- en Jeugdjury heeft deze kinder- en jeugdboeken bekroond:

Groep 1 (4-6 jaar): Boem (auteur/illustrator: Leo Timmers)
Groep 2 (6-8 jaar): Fred en de wolk (auteur: Dirk Nielandt, illustrator: Tom Schamp)
Groep 3 (8-10 jaar): Hotel Tussentijd (auteur: Lisa Boersen, illustrator: Lars Deltrap)
Groep 4 (10-12 jaar): Kulanjango (auteur: Gill Lewis)
Groep 5 (12-14 jaar): Erebos (auteur: Ursula Poznanski)
Groep 6 (14-16 jaar): Schaduwliefde (auteur: Ruta Sepetys)

Kerntitels Kinderboekenweek 2013

Over sport en spel gaat de Kinderboekenweek in oktober. Er staan 20 kerntitels centraal, voor de groepen 1-8. Hier zie je welke titels dat zijn.

Prentenboek van het Jaar 2014 bekend

Net bekend gemaakt: het Prentenboek van het Jaar 2014 en de rest van de Prentenboek Top Tien. Lekker om voor te lezen dus!

Kinderjury start

De Kinderjury is begonnen! Kinderen van 6-12 jaar kunnen op hun favoriete kinderboek uit 2012 stemmen. Weet je niet waar je moet beginnen met lezen? Misschien krijg je inspiratie van de Tiplijsten Kinderjury.

Leespluim maart voor Buurman leest een boek

De nieuwste Leespluim is voor het prentenboek Buurman leest een boek van Koen Van Biesen.

De jury: “Een herkenbaar verhaal, voor volwassenen die geïrriteerd raken door de herrie van de buren en voor kinderen, die, zeker als ze in een flat wonen, vaak te horen krijgen dat ze bij spelletjes aan de buren moeten denken. Tot zo ver niets opmerkelijks maar de illustraties maken er iets bijzonders van. Door een geslaagde combinatie van tekening en collega tegen een witte achtergrond en ondersteund door een krachtige typografie. Bovendien zijn er nog tal van details die de kijker verrassen.”

Woutertje Pieterseprijs

20130307-202308.jpgKelderkind van Kristien Dieltiens wint de Woutertje Pieterseprijs.

De jury: “Kelderkind is een boek dat genres overstijgt: het is een historische roman maar ook een psychologische thriller en een indringend coming of age verhaal met hier en daar magische elementen. Het boek is ambitieus en misschien zelfs een beetje pretentieus. Maar het maakt de pretenties waar.”

Leespluim februari 2013 voor Nog een keer!

Nog een keer Emily GravettDe Leespluim van februari is voor Nog een keer! van Emily Gravett.

Uit het juryrapport: “Het begint heel rustig. Voor het jonge draakje zit de dag er bijna op en nu komt de vraag aan mama draak een verhaaltje voor te lezen. Een idyllisch tafereel: moeder en kind komen knus bij elkaar, verdiept in een boek. Op de achtergrond het opengeslagen boek met illustraties. Dat voorleesverhaal gaat over het draakje Fred dat niet wil slapen, ’s nachts allerlei streken uithaalt en aan het eind uitroept: ‘Dat wil ik morgen dus NOG EEN KEER!’ Een verhaal in een verhaal. (…)

Op ingenieuze wijze laat Emily Gravett de twee verhalen zich gelijktijdig op de pagina’s afspelen. Naarmate het verhaal vordert neemt ook de heftigheid van de illustraties toe en als het draakje in vlammende woede uitbarst, ben je geneigd je vingers terug te trekken. Bang ze anders te branden. Ja, een heerlijk heftig verhaal.”

Leespluim januari 2013 voor Gewoon gek

Gewoon gek (Ingrid en Dieter Schubert) | Leespluim januari 2013Het prentenboek Gewoon gek van Ingrid en Dieter Schubert wint de Leespluim van januari 2013.

Uit het juryrapport: “Ingrid en Dieter Schubert hebben twaalf tegenstellingen bijeengezocht en die op twaalf dubbelprenten in beeld gebracht. Boven naast beneden, groot naast klein, nat – met een tropische regenbui – naast droog, verstoppen naast vinden en zo verder om te eindigen met slapen naast wakker. Al die prenten worden bevolkt door een uiterst gevarieerd gezelschap dieren dat haar best doet om de kijklezer de tegenstellingen duidelijk te maken.”

Voorleesdagen

Hier vind je de Prentenboek Top Tien voor de Voorleesdagen 2013, natuurlijk ook met het Prentenboek van het Jaar 2013.

Tiplijst Kinderjury 2013 bekend!

In maart start de Kinderjury, maar de Tiplijsten zijn nu al bekend. Dus zoek je een lekker boek voor kinderen van 6-12 jaar, dan vind je hier heel veel nieuwe boekentips.

Kinderboekenweek 2013: Klaar voor de start!

Harmen van Straaten gaat het Kinderboekenweekgeschenk schrijven. Loes Riphagen maakt het prentenboek van de Kinderboekenweek.

Het thema wordt sport en spel, met als motto ‘Klaar voor de start’! De CPNB schrijft over dit thema: ‘Al spelende leert men, of het nu gaat om zaklopen, gamen, een spelletje straatvoetbal of dammen: sport & spel zijn niet alleen belangrijk, maar we kunnen er ook nog eens veel plezier aan beleven. En wat is er nu (bijna) nog leuker dan sporten en spelen? Lezen over sporten en spelen! De aankomende Kinderboekenweek staat dan ook volledig in het teken van boeken over bewegen, over winnen en verliezen en over talent en training.’

Data: woensdag 2 t/m zondag 13 oktober 2013.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s